TisztaVíz Üzletház

Kérdése van? +36 1 238 0608

Kategóriák
TisztaVíz Üzletház

Kérdése van? +36 1 238 0608

  • Kategóriák
    • Prémium termékek 4
    • Víztisztító berendezés 21
    • Vízlágyítók 71
    • Ipari gépek 4
    • Alkatrészek 107
    • Csapok 16
    • Szűrők 127
    • Zuhanyszűrők 11
    • Tartályok 6
    • Szolgáltatások 8
    • UV lámpák 24
    • Könyvek 6
    • Szódagépek 10
    • Bababarát termékek 17
    • Egészség 50
    • Esővízkezelés 1
    • Kulacsok 109
    • Hidrogénnel dúsító berendezések 11
  • Webshop
  • Blog
  • Szolgáltatások
  • Rólunk
  • GYIK
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Mi okozza, hogy területenként eltérő ízű, szagú az ivóvíz?

Mi okozza, hogy területenként eltérő ízű, szagú az ivóvíz?

Az ivóvíz összetételét, és ezzel együtt ízét, színét, szagát is alapvetően a vízforrás típusa (felszíni, felszín alatti), geológiai környezete határozza meg. Természetes eredetű ízt, színt és szagot befolyásoló anyagok lehetnek szerves (humin-, fulvin-, ligninanyagok) vagy szervetlen (kőzetekből kioldódó, pl. vas, mangán) anyagok.

2024.04.10 14:05

Az ivóvíz összetételét, és ezzel együtt ízét, színét, szagát is alapvetően a vízforrás típusa (felszíni, felszín alatti), geológiai környezete határozza meg.

Természetes eredetű ízt, színt és szagot befolyásoló anyagok lehetnek szerves (humin-, fulvin-, ligninanyagok) vagy szervetlen (kőzetekből kioldódó, pl. vas, mangán) anyagok. Emellett az íz, szín és szag kialakulásában szerepet játszhatnak még a vízkezelés egyes lépései is. Ezen túlmenően, mind az elosztóhálózat állapota vagy karbantartási hiánya (pl. üledékképződése), mind az épületen belüli vízelosztó rendszer minősége hozzájárulhat a vízminőség romláshoz. A rendezett víz viszont különleges tulajdonságokkal rendelkezik.

Mitől lehet klóros szaga a csapvíznek, ez ártalmas-e?

Alapvető közegészségügyi követelmény az elosztóhálózatban esetlegesen végbemenő káros mikrobiológiai, bakteriológiai folyamatok megelőzése és visszaszorítása, amely általában megfelelő mennyiségű és minőségű fertőtlenítőszert követel meg. Ezt száz éve világszerte leggyakrabban a víz klórozásával végezik. Az, hogy mennyi klórra van szükség, függ a víz tulajdonságaitól (mint például a szervesanyag tartalom, kiinduló baktériumszám vagy a pH), valamint a hálózat méretétől.

Mitől lehet türkizkék, vagy zöld az ivóvíz?

Ennek oka lehet a nagy rézkoncentráció jelenléte az ivóvízben. A réz ritkán van jelen a nyersvízben, jelenlétét az ivóvízben döntő többségben az épületeken belüli rézvezetékből történő kioldódás eredményezi. Ez jellemzően az újonnan beépítésre került ivóvízvezetékek esetében fordulhat elő, mely az idő előrehaladtával a kioldódást gátló vízkőréteg kialakulásával csökken. Amennyiben az épületen belül vízlágyító egység működik, úgy a kioldódást akadályozó vízkőréteg kialakulása gátolt, a rézvezeték könnyebben korrodálódik, melynek eredményeként hosszabb ideig számíthatunk a réz kioldódására. Nagy rézkoncentráció feldúsulására ilyen esetekben is elsősorban hosszabb használati szünetet követően (vezetékben pangó vízben) számíthatunk.

Mitől lehet sárgás, barnás a csapvíz?

Az ivóvíz esztétikai szennyeződésének több oka lehet. Okozhatják különböző szervesanyagok, mint például az ivóvíz természetes szerves eredetű összetevője, a humin, fulvin anyagok vagy egyéb, szervetlen vegyületek, mint a vastartalom oxigén hatására történő kicsapódása, mely sárgás, barnás elszíneződést, csapadékot eredményez. Leggyakrabban az ivóvíz természetes (geológiai) eredetű vagy a vízkezelés során az ivóvízbe jutatott vas-sók (koagulálószer) oxidációja során kerülhet sor a vasrészecskék kicsapódására, ezen túl az elosztóhálózat vezetékeinek korróziója is hozzájárulhat a vasrészecskék megjelenéséhez. A vízvezetékhálózat meghibásodásakor- pl. csőtörést, vagy más vízhálózatban történő munkálatot követően-, a nyomásváltozás hatására kiülepedett részecskék jelenhetnek meg az ivóvízben.

Mitől lehet fekete elszíneződés az ivóvízben?

Ennek leggyakoribb oka az ivóvízben természetes módon előforduló mangántartalom, mely gyakran vastartalommal együtt jelenik meg. A mangán a földkéreg fontos alkotója. Különösen anaerob vagy kis oxigéntartamú viszonyok teszik lehetővé a határértéket meghaladó mennyiségű oldott állapotú mangánvegyület jelenlétét a nyersvízben (talajvíz, rétegvíz). Az ivóvízben előforduló oldott állapotú mangántartalom (Mn2+) különböző oxidálószerek, mint például oxigén jelenlétében a vízhálózatban kicsapódhat (Mn4+), fekete bevonatot képezve annak falán. Túl nagy mennyiségben (0,1 mg/L felett) elsősorban esztétikai (szín- és íz-) problémákat és/vagy technológiai problémát okozhat. A vízelosztó hálózatban kicsapódó vas- és mangánvegyületek az ún. másodlagos vízminőség-romlásban jelentős szerepet játszó mikroorganizmusok megtelepedését teszik lehetővé.

Mitől lehet fémes íze és szaga a csapvíznek, ártalmas-e ez?

Az ivóvíz fémtartalma többféleképpen „alakulhat ki”: 1. Lehet természetes, geológiai eredetű (pl. vas, mangán, arzén): mely az ivóvíz előállítására használt ún. nyersvíz kőzetekből történő fémkioldását jelenti. 2. Antropogén, emberi eredetű szennyezés, a szerkezeti anyagokból, vezetékekből (pl. réz, ólom). A házi, belső vízellátó rendszer nem megfelelő szerkezeti anyaga, karbantartási hibája hozzájárulhat a fémkoncentráció kialakulásához. Az esetek többségében az ivóvízvezetékekből történő fémkioldódásra többnyire hosszabb használati szünet után kerülhet sor (pl. ha 2-3 napot követően). Ebben az esetben az épületen belüli vezetékekben pang a víz, mely így lehetővé teszi a nagyobb fémkoncentráció kialakulását.

Mitől lehet dohos, földes szaga a csapvíznek?

Az ivóvíz dohos, földes szagát leggyakrabban egészségre nem káros mikroorganizmusok, az esetek többségében aktinobaktériumok vagy – felszíni víztisztító művek esetében – algák megjelenése okozza. Mikroorganizmusok természetes módon előfordulnak az ivóvízben, azonban számuk jellemzően a nyári, meleg hónapokban, az épületek belső vezetékszakaszaiban megemelkedhet, különösen hosszabb vízhasználati szünetek alkalmával (pl. nyaralás). A kialakuló nyálkás képlet többnyire az ivóvíz néhány perces folyatásával megszűntethető, ellenkező esetben fertőtlenítőszer alkalmazása jelenthet megoldást. Általánosságban elmondható, hogy a földes szagú víznek egészségre nincs káros hatása, azonban esztétikai problémát okoz.

Mi okozza a csapból kifolyó víz fehér színét, illetve ha fehér részecskék jelennek meg benne?

A csapból kifolyó víz fehér színét legtöbb esetben a kieresztés során bekeveredő levegő vagy nagy ásványi anyag tartalom okozhatja. A fehér szín megjelenése nem függ össze sem klór, sem egyéb vegyszer adagolásával. Az ivóvízben jelenlevő levegő néhány perc alatt kiszellőzik a vízből és a víz átlátszóvá válik. Az ivóvíz fehéres színéért a nagy természetes ásványi anyag tartalom, vízkeménység is felelős lehet. A megjelenő rendkívül kis részecskék vízkőkiválás eredményeképpen lehetnek jelen az ivóvízben, melyeknek semmilyen káros egészségügyi hatása nincs.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Gyakran ismételt kérdések
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Víztisztító-Szervíz Kft.
  • 1133 Budapest, Váci út 108.
  • Nyitvatartás:
    H-K-Cs: 8:00-16:00
    Szerda: 8:00-18:00
    Péntek: 7:00-14:00
  • +36 1 238 0608
  • info@tisztaviz-uzlethaz.hu
  • facebook

  • instagram

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesüljön friss híreinkről és kedvezményeinkről elsőként! Hírlevelünkben sok érdekes tartalmat olvashat a vízről, a vízzel kapcsolatos technológiákról és az egészséges életmódról. 

Feliratkozás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
  • Prémium termékek 4
  • Víztisztító berendezés 21
  • Vízlágyítók 71
  • Ipari gépek 4
  • Alkatrészek 107
  • Csapok 16
  • Szűrők 127
  • Zuhanyszűrők 11
  • Tartályok 6
  • Szolgáltatások 8
  • UV lámpák 24
  • Könyvek 6
  • Szódagépek 10
  • Bababarát termékek 17
  • Egészség 50
  • Esővízkezelés 1
  • Kulacsok 109
  • Hidrogénnel dúsító berendezések 11
  • Webshop
  • Blog
  • Szolgáltatások
  • Rólunk
  • GYIK
  • Kapcsolat
Nyelv váltás
  • hu
  • en
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.