Az otthoni víztisztítás egyik hatékony módszere, ha aktív szénnel ellátott víztisztító készüléket használunk.

Víztisztítás aktív szénnel

Víztisztítás aktív szénnel

Hogyan érdemes tisztítani a vizet, amikor otthon vagyunk? Ismerik-e az aktív szén hatását? Az otthoni víztisztítás egyik hatékony módszere, ha aktív szénnel ellátott víztisztító készüléket használunk.

Milyen hatásra lehet számítani, ha az aktív szénnel működő víztisztítást választjuk? Napjainkban, mikor annyi fertőzésveszély fenyeget – baktériumok, vírusok, szennyezett élelmiszerek, nagyüzemi módon megtisztított ivóvíz stb. nem árt tisztában lennünk azon anyagokkal, amelyek segíthetnek felszámolni egy-egy fertőzés forrását. Ilyen anyag például az aktív szén, amit a víztisztításban is használhatunk.

 

Mi is pontosan az aktív szén?

Az aktív szenet olyan növényi anyagokból lehet előállítani, amelyek megkötő képessége nagy, így az előállított aktív szén abszorbeál, elnyeli a vírusokat, baktériumokat, mérgeket, egyéb szerves és szervetlen szennyezőanyagokat. Olyan betegségek hatékony fegyvere, mint például a vírus okozta hányós-hasmenéses megbetegedés.

Aktívszén szűrő

Aktívszén szűrő desztilláló készülékbe

Miért hatásos az aktív szénnel történő víztisztítás?

A közüzemi víztisztítás hatásfoka nem mindig kielégítő, mert hátramaradhatnak olyan mikro- szennyeződések, melyek eltávolítására még nincs megfelelő technológiai eljárás, illetve makroszennyeződések, melyek belekerülhetnek a vezetékes ivóvizünkbe már a tisztítási eljárás során. Érdemes tehát a csapból folyó ivóvizünket tisztítani.

 

Az egyik ilyen módszer a minőségi aktív szenes víztisztítás. Érdemes megfigyelni, hogy azok az aktív szénnel működő víztisztító berendezések, ahol az aktív szenet inkább por formájában alkalmazzák az ivóvíz megszűrésére, sokkal jobb minőségű tisztított vizet állítanak elő. Miért? Mert a sok kicsi felület nagyobb mennyiségű szennyezőanyagot tud megkötni, mintha nagyobb, ún. granulátum formában lenne jelen a készülékekben. Egyszerű és hatékony működése széles körökben elfogadott és használt.

 

Amire érdemes odafigyelni az az, hogy az aktív szén felületén megkötött anyagok egy idő után telítik a megkötési felületet, és a szennyező anyagok elkezdenek visszaoldódni a folyadékba. Ennek elkerülése érdekében érdemes néhány havonta cserélni az aktív szenes szűrőket a víztisztító készülékekben. Ha ez elmarad, akkor az ivóvíz minőségének és ízvilágának romlása várható.

 

Milyen készülékeknél használunk a víztisztításhoz aktív szenes technológiát?

  • A víztisztító kancsóknál
  • Asztali vízszűrő berendezéseknél, melyeket konyhai csapra lehet szerelni
  • Konyhapult alá szerelhető víztisztító készülékeknél

 

Az aktív szén technológiát használó víztisztító készülékeket lehet kombinálni más, tiszta, friss és egészséges víz előállításához használt készülékkel. Így javasoljuk például a desztilláló készülék használatát, ahol az aktív szén ereje és a desztillációval előállított ivóvíz tisztaságában és jó ízvilágában nem fogunk csalódni. Ennél a készüléknél érdemes arra figyelni, hogy az aktív szenet cserélni kell maximum 25 naponta!

Desztilláló készülék

Desztilláló készülék

 

Ha nagyobb kapacitású víztisztító berendezésben gondolkoznak, hogy kiszolgálják az egész család igényeit és biztosítsák a friss, egészséges ivóvizet, akkor használjanak konyhapult alá építhető víztisztító berendezést. Ennél a készüléknél két innováció is segít, hogy a csapból kifolyt ivóvizünk nagyfokú, aktív szenes és ozmotikus tisztításon essen át! A kettő kombinációjával lesz teljes a víz tisztasága.

RO-102-A Víztisztító

Írja meg véleményét