Vannak-e a szénsavas víznek káros hatásai?

Vannak-e a szénsavas víznek káros hatásai?

 

Attól függően, mennyi szénsavas vizet juttatunk a szervezetünkbe, beszélhetünk arról, hogy a szénsavas víznek vannak káros hatásai. Vajon mekkora az a mennyiség, aminél már jelentkeznek ezek az egészségkárosító hatások? Mely évszakban ugrik meg kiemelkedően a szénsavas víz fogyasztása? Ezekre a kérdésekre keressük a választ e heti blogbejegyzésünkben.

 

Mi a szénsavas víz?

 

Napjainkban a szódavízre értjük, ha azt mondjuk szénsavas víz. Ez kémiailag nem elfogadott, hiszen a szénsav (H2CO3) és a vízben oldott állapotban lévő széndioxid (CO2) felépítése nagyon eltér egymástól. A vízben oldott állapotban lévő széndioxid okozza a víz savas ph-ját, így igazából nincs köze a kémiai szénsavhoz (H2CO3).

 

A szénsavas víz vagy szódavíz nem más, mint nyomás alatt tartott szénsavas ital. Elkészítési módját tökélyre fejlesztették az évtizedek során. Nagy nyomáson áramoltatnak át széndioxidot az ivóvízen, az ásványvízen, vagy a megtisztított vízen, ami így sokkal jobban telítődik széndioxiddal, mint légköri nyomáson. Enyhén savas ph-t eredményez a vízben, valamint vidáman szaladgáló buborékokat.

 

Miért népszerű folyadék?

 

A szénsavas víz nagyon népszerű folyadék nyári időszakban. Gondoljunk csak a házi málnaszörpre egy tikkasztó nap után. A szénsavas víz ugyanúgy hozzájárul nyári napokon a folyadékpótláshoz, mint az egyszerű csapvíz. Mégis mi lehet a különbség?

 

Természetesen az, hogy míg a szénsavas vizünk készülhet egészséges ivóvíz felhasználásával, úgy a csapvíz nagy volumenű tisztítási eljárásai hagynak némi kívánnivalót maguk után. Otthoni keretek között hogyan lehet tisztított ivóvizünk? A házi víztisztító készülékek segítségével biztosíthatjuk magunkat afelől, hogy a vezetékes ivóvizet kellően megtisztítjuk a mikro-, és makro, szerves és szervetlen szennyeződésektől, mielőtt használni kezdenénk a házi szódagépünket. A házi szódavíz készítése sok előnnyel jár. Például nem használunk fel a készítés során PET palackot, így nem szennyezzük a környezetünket.

 

Vannak-e a szénsavas víznek káros hatásai?

 

Ez elsősorban azért merülhet fel bennünk, mert olyan sokat hallunk a szénsavas üdítők egészségkárosító hatásáról. Szénsav-szénsav, gondolnánk, de egy kis utánajárásnak köszönhetően megbizonyosodhatunk arról, hogy a szénsavas üdítők egészségkárosító hatását nem feltétlenül a szénsavas volta okozza, hanem az adalékok.

 

Ha azt nézzük, hogy otthoni keretek között elő tudunk állítani tisztított vizet, aminek egészségmegőrző hatásáról már írtunk korábban, akkor a házi szódavízgyártó készülékünkben ezt a tisztított vizet használva, vajon mi lenne az egészségtelen? Vannak kevésbé előnyös hatásai a szénsavas víz fogyasztásának, de mértékkel fogyasztva, ezen hatásokat is kordában lehet tartani. Ráadásul nem is biztos, hogy mindenkinél egységesen jelentkezhetnek a tünetek. Mely tünetekről van szó?

PS1 szódagép

  • Puffadásról és gázképződésről, amit elkerülhetünk, ha lassan isszuk meg a szénsavas vizünket.
  • Érzékeny gyomrúaknál gyomorégést is okozhat.
  • A húgyhólyag érzékenyeknél gyors vizelési ingert eredményezhet a szénsavas víz fogyasztása.
  • Sportolás után nem javasolt a fogyasztása, mert teltségérzetet okoz a gyomorban, ezáltal sokkal kevesebb folyadékot veszünk magunkhoz, mint kéne.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy önmagában, mértékkel fogyasztva, a szénsavas víznek nincsenek igazán káros hatásai. Ez persze már nem igaz a szénsavas, cukros üdítőkre, de szerencsére egyre többektől hallani, hogy szívesebben isznak tiszta vizet, mint cukros italokat.

Írja meg véleményét