Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A víztisztító berendezésekkel kapcsolatban rengeteg tévhit és hiányos információ kering az interneten. Annak érdekében, hogy végre Ön is pontosan lássa, melyek azok a dolgok, amelyeket érdemes tudnia egy ilyen készülékről, összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyekkel a leggyakrabban találkozunk.

 

Milyen előnyei vannak a víztisztító berendezés használatának?

A víztisztító berendezések legfontosabb előnyeit négy pontban lehetne a legegyszerűbben összefoglalni.

 • Hozzájárul az egészséges életvitelhez! A készülék biztosítja az Ön számára, hogy mindig kristálytiszta, ízletes ivóvízhez jusson, amelyből egész családja részesülhet.
 • Több tízezer forintot spórolhat meg hosszútávon! Egy négytagú család közepes minőségű ásványvízre évente kb. 168.000 Ft-ot, jó minőségűre közel 400.000 Ft-ot is költhet. Ebből következik, hogy egy családnál már az első esetben is kilenc hónap alatt megtérülhet a tisztavíz-forrás ára. Sőt, az igazi megtakarítás a következő évek fogyasztása során adódik, amikor már csak az éves szervizről kell gondoskodnia. Ennek megfelelően egy liter tiszta víz fajlagos költsége napi 20-30 literes fogyasztásnál az első évben kb. 18 Ft/liter, míg a további években 5 Ft/liter!
 • Kényelmesebbé teszi a mindennapokat! Ha ilyen berendezésre vált, akkor többé nem kell magával cipelnie a nehéz vizes kartonokat, illetve e megüresedett palackokkal sem kell bajlódnia, hiszen otthonában ott csordogál az egészséges szomjoltó.
 • Egészsége mellett környezetét is megóvja! Bár a PET palackok elméletileg újrahasznosíthatóak, de Magyarország számos területén nincs lehetőség szelektív hulladékgyűjtésre, sőt sajnos az eredmények is azt mutatják, hogy ahol a feltételek adottak, még ott sem él mindenki ezzel a lehetőséggel. A kimutatások szerint a PET palackok csak 7-8%-a kerül újrafelhasználásra, a maradék nagyobb hányad még mindig a környezetet terheli. Ráadásul egy olyan összetételű anyagról beszélünk, amely nagyon lassan, vagy egyáltalán nem bomlik le a természetben. Ezzel pedig nemcsak élőhelyünk minőségét rontjuk, de az állatvilágot is veszélyeztetjük. Azonban, ha a víztisztító berendezés mellett dönt, többé nem kell lelkiismeret furdalása legyen a környezetszennyezés miatt, hiszen egyenesen a konyhájából érheti el a friss és tiszta vizet.

 

 

Hogyan működik a víztisztító berendezés?

A gép működési alapelve a fordított ozmózis.

A fordított ozmózis a természetes ozmotikus áramlás megfordítása. Egy víztisztító rendszernél nem az a cél, hogy a sókat tartalmazó oldatot felhígítsuk, hanem a tiszta vizet elválasszuk a sóktól és a szennyeződésektől. Ha megfordítjuk a természetes ozmotikus áramlást, akkor a nyomás miatt a sós oldatból kell a tiszta víznek a membránon keresztül az ellenkező irányba áramolnia. Ezt a folyamatot nevezzük fordított ozmózisnak. A módszer segítségével tömény oldatból tud tiszta vizet előállítani úgy, hogy kiszűri a sókat és az egyéb szennyeződéseket.

Még több információ a víztisztító működéséről itt.

 

Milyen anyagokat szűr ki a víztisztító?

Az RO víztisztító berendezésekben 5 fokozatú szűrő van:

 • Az első egy előszűrő, amely 5 mikronos polipropilén, fehér textilszerű anyagból áll. Itt kiszűrésre kerül a rozsda, a homok és az egyéb szilárd oldott anyagok.
 • Az aktív szénszűrő eltávolítja a vízből a klórt, a szagokat, a klór-fenol származékokat, szerves szennyeződéseket, peszticideket.
 • Ezt egy újabb előszűrő követi, amely 1 mikronos polipropilén, fehér textilszerű anyagból áll. Itt az 1 mikronnál nagyobb szennyeződések kerülnek kiszűrésre.
 • Az ozmózis membrán 0,0001 mikron nagyságú szemcsemérettel eltávolítja az összes szennyeződést a vízből (nehézfémeket, vízkövet, trihalogén-metánokat, nitrátot, arzént, hormon-származékokat, ipari folyékony hulladékokat, stb.).
 • Végül az utószénszűrő biztosítja az ivóvíz ízének javítását és frissítését.

 

Kell-e cserélni a szűrőket a víztisztítóban?

Igen. Ahhoz, hogy a membrán ne sérüljön, a legalább évenkénti szűrőcserét javasoljuk! Ekkor a három előszűrőt érdemes kicserélni , tehát

 • az 5 mikronos üledékszűrőt,
 • a szénszűrőt
 • és az 1 mikronos szűrőt.

Abban az esetben, ha nem történik meg a patronok évenkénti cseréje a klór megkárosíthatja a membránt.

Még több szűrő cserével kapcsolatos információért kattintson ide!

 

Megváltozik-e a víz íze a berendezés használatával?

Természetesen igen. Az ország egyes területein jellemző, hogy a csapvíz íze fémes, vagy klóros. A tisztítás során a szűrőknek köszönhetően kikerülnek a csapvízből ezek az oldott anyagok, illetve szennyeződések, amelyek befolyásolhatnák a tiszta víz ízét.

Sőt! Egyes visszajelzések alapján, akik ilyen minőségű vizet fogyasztanak, sokkal jobban kívánják azt. Így a napi 2-3 liter javasolt folyadékmennyiség bevitelét is könnyen teljesítheti úgy, hogy közben kikerülnek a szervezetéből a méreganyagok. A víz tisztított állapotában nem telített oldat, ezért ennek köszönhetően jobban felveszi ezeket az anyagokat.

 

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Reméljük most már Ön is tisztán látja, hogyan működik egy ilyen víztisztító berendezés és mennyire élvezetessé teszi a napi rutint!

 

Nézze meg készülékeinket ide kattintva és tegye egészségesebbé a mindennapokat!

 

Amennyiben további kérdés merülne fel Önben a készülékekkel kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal az info@tisztaviz-uzlethaz.hu e-mail címen!

Írja meg véleményét