Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A víztisztító berendezésekkel kapcsolatban rengeteg tévhit és hiányos információ kering az interneten. Annak érdekében, hogy végre Ön is pontosan lássa, melyek azok a dolgok, amelyeket érdemes tudnia egy ilyen készülékről, összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyekkel a leggyakrabban találkozunk.

 

Milyen előnyei vannak a víztisztító berendezés használatának?

A víztisztító berendezések legfontosabb előnyeit négy pontban lehetne a legegyszerűbben összefoglalni.

 • Hozzájárul az egészséges életvitelhez! A készülék biztosítja az Ön számára, hogy mindig kristálytiszta, ízletes ivóvízhez jusson, amelyből egész családja részesülhet.
 • Több tízezer forintot spórolhat meg hosszútávon! Egy négytagú család közepes minőségű ásványvízre évente kb. 168.000 Ft-ot, jó minőségűre közel 400.000 Ft-ot is költhet. Ebből következik, hogy egy családnál már az első esetben is kilenc hónap alatt megtérülhet a tisztavíz-forrás ára. Sőt, az igazi megtakarítás a következő évek fogyasztása során adódik, amikor már csak az éves szervizről kell gondoskodnia. Ennek megfelelően egy liter tiszta víz fajlagos költsége napi 20-30 literes fogyasztásnál az első évben kb. 18 Ft/liter, míg a további években 5 Ft/liter!
 • Kényelmesebbé teszi a mindennapokat! Ha ilyen berendezésre vált, akkor többé nem kell magával cipelnie a nehéz vizes kartonokat, illetve e megüresedett palackokkal sem kell bajlódnia, hiszen otthonában ott csordogál az egészséges szomjoltó.
 • Egészsége mellett környezetét is megóvja! Bár a PET palackok elméletileg újrahasznosíthatóak, de Magyarország számos területén nincs lehetőség szelektív hulladékgyűjtésre, sőt sajnos az eredmények is azt mutatják, hogy ahol a feltételek adottak, még ott sem él mindenki ezzel a lehetőséggel. A kimutatások szerint a PET palackok csak 7-8%-a kerül újrafelhasználásra, a maradék nagyobb hányad még mindig a környezetet terheli. Ráadásul egy olyan összetételű anyagról beszélünk, amely nagyon lassan, vagy egyáltalán nem bomlik le a természetben. Ezzel pedig nemcsak élőhelyünk minőségét rontjuk, de az állatvilágot is veszélyeztetjük. Azonban, ha a víztisztító berendezés mellett dönt, többé nem kell lelkiismeret furdalása legyen a környezetszennyezés miatt, hiszen egyenesen a konyhájából érheti el a friss és tiszta vizet.

 

 

Hogyan működik a víztisztító berendezés?

A gép működési alapelve a fordított ozmózis.

A fordított ozmózis a természetes ozmotikus áramlás megfordítása. Egy víztisztító rendszernél nem az a cél, hogy a sókat tartalmazó oldatot felhígítsuk, hanem a tiszta vizet elválasszuk a sóktól és a szennyeződésektől. Ha megfordítjuk a természetes ozmotikus áramlást, akkor a nyomás miatt a sós oldatból kell a tiszta víznek a membránon keresztül az ellenkező irányba áramolnia. Ezt a folyamatot nevezzük fordított ozmózisnak. A módszer segítségével tömény oldatból tud tiszta vizet előállítani úgy, hogy kiszűri a sókat és az egyéb szennyeződéseket.

Még több információ a víztisztító működéséről itt.

 

Milyen anyagokat szűr ki a víztisztító?

Az RO víztisztító berendezésekben 5 fokozatú szűrő van:

 • Az első egy előszűrő, amely 5 mikronos polipropilén, fehér textilszerű anyagból áll. Itt kiszűrésre kerül a rozsda, a homok és az egyéb szilárd oldott anyagok.
 • Az aktív szénszűrő eltávolítja a vízből a klórt, a szagokat, a klór-fenol származékokat, szerves szennyeződéseket, peszticideket.
 • Ezt egy újabb előszűrő követi, amely 1 mikronos polipropilén, fehér textilszerű anyagból áll. Itt az 1 mikronnál nagyobb szennyeződések kerülnek kiszűrésre.
 • Az ozmózis membrán 0,0001 mikron nagyságú szemcsemérettel eltávolítja az összes szennyeződést a vízből (nehézfémeket, vízkövet, trihalogén-metánokat, nitrátot, arzént, hormon-származékokat, ipari folyékony hulladékokat, stb.).
 • Végül az utószénszűrő biztosítja az ivóvíz ízének javítását és frissítését.

 

Kell-e cserélni a szűrőket a víztisztítóban?

Igen. Ahhoz, hogy a membrán ne sérüljön, a legalább évenkénti szűrőcserét javasoljuk! Ekkor a három előszűrőt érdemes kicserélni , tehát

 • az 5 mikronos üledékszűrőt,
 • a szénszűrőt
 • és az 1 mikronos szűrőt.

Abban az esetben, ha nem történik meg a patronok évenkénti cseréje a klór megkárosíthatja a membránt.

Még több szűrő cserével kapcsolatos információért kattintson ide!

 

Megváltozik-e a víz íze a berendezés használatával?

Természetesen igen. Az ország egyes területein jellemző, hogy a csapvíz íze fémes, vagy klóros. A tisztítás során a szűrőknek köszönhetően kikerülnek a csapvízből ezek az oldott anyagok, illetve szennyeződések, amelyek befolyásolhatnák a tiszta víz ízét.

Sőt! Egyes visszajelzések alapján, akik ilyen minőségű vizet fogyasztanak, sokkal jobban kívánják azt. Így a napi 2-3 liter javasolt folyadékmennyiség bevitelét is könnyen teljesítheti úgy, hogy közben kikerülnek a szervezetéből a méreganyagok. A víz tisztított állapotában nem telített oldat, ezért ennek köszönhetően jobban felveszi ezeket az anyagokat.

 

Reméljük most már Ön is tisztán látja, hogyan működik egy ilyen víztisztító berendezés és mennyire élvezetessé teszi a napi rutint!

 

Nézze meg készülékeinket ide kattintva és tegye egészségesebbé a mindennapokat!

 

Amennyiben további kérdés merülne fel Önben a készülékekkel kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal az info@tisztaviz-uzlethaz.hu e-mail címen!

Írja meg véleményét