Mit érdemes tudni a BPA mentes cumisüvegekről és kulacsokról? Gyermekeink egészsége a jövőjük egyik kulcsa. Mit is tehetünk értük azon túl, hogy figyelünk arra, mit adunk nekik enni, milyen jó minőségű tiszta vizet adunk nekik inni?

Mit érdemes tudni a BPA mentes cumisüvegekről és kulacsokról?

Mit érdemes tudni a BPA mentes cumisüvegekről és kulacsokról?

Gyermekeink egészsége a jövőjük egyik kulcsa. Mit is tehetünk értük azon túl, hogy figyelünk arra, mit adunk nekik enni, milyen jó minőségű tiszta vizet adunk nekik inni? Természetesen felfegyverkezhetünk olyan eszközökkel, amivel a tárolás és az etetés egyszerű, praktikus, de nem árt sem az egészségüknek, sem a környezetünknek. Ezen cikkünkben elárulunk mindent, amit érdemes tudni a BPA mentes cumisüvegekről, kulacsokról és egyéb tároló eszközökről.

 

A BPA mentes cumisüvegek és kulacsok

Mi a BPA?

Egy vegyület megnevezésének rövidítése a BPA: Biszfenol A. Ezt a vegyi anyagot már az 1960-as évek óta használják a műanyagok gyártásához és azóta bár évről-évre csökken a gyártási mennyiség, 2012-ben még így is 4,6 millió tonna volt. Miért veszélyes? Mert bizonyos fokú hő hatására (65 oC), illetve savas vagy lúgos közegben kioldódik a műanyagból, amelyet ezzel a vegyi anyaggal készítettek. Gondoljunk csak egy jobban megcitromozott teára, vagy egy kellően felforralt vízre, melyeket beletöltünk a BPA-t tartalmazó cumisüvegbe vagy a nagyobb gyermekek számára egy kulacsba… Ugye, hogy kirázza a hideg a gondolatra is? Vizsgálatok szerint már az alacsony koncentrációjú BPA is hosszú távon károsíthatja az egészséget, vagyis lassan, de biztosan a hormonrendszer károsító hatásokat lehet nyomon követni.

Mi lehet a megoldás?

 

Az Európai Unió 2011 júniusától betiltotta a BPA-t tartalmazó műanyag cumisüvegek forgalmazását és használatát, 2017-tól pedig fent van az SVHC-n (Substances of Very High Concern), magyarul a különös aggodalomra okot adó anyagok listáján, mert nagy valószínűséggel felelőssé tehető a szaporodási képességeket károsító hatása és a hormonkárosító hatása miatt.

 

Tiltva van, de mégis használják. Mihez is? Elmondható, hogy rengeteg használati eszközünk alapanyaga is, például: mobiltelefonok, háztartási eszközök, sportfelszerelések, ipari eszközök, palackok, ételhordók, ivóvizes tartályok belső falainak bevonására is használják.

Mégis hogyan szűrjük ki, hogy van-e az adott termékben BPA származék?

 

Szerencsére a PET palackokon feltüntetett jelölések a segítségünkre vannak, ha tudjuk, hogy mit is kell keresni. Ha a BPA származékok fogyasztását szeretnénk megakadályozni, akkor a 7-es jelzésű palackokat, gyümölcsleves és szószos dobozokat, cumisüvegeket és kulacsokat kell nélkülöznünk. Hogy miért érdemes elkerülni az ilyen jelzésű tároló edényeket és csomagolásokat? Ezt a jelölést akkor alkalmazzák, ha nem lehet pontosan meghatározni, hogy az adott anyag milyen alkotóelemekből tevődik össze, így a használatukkal beleoldjuk a BPA-t a bennük tárolt ételekbe és italokba, ami kis mennyiség esetén is igen káros lehet a szervezetükre nézve. Ne felejtsük el, hogy a 7-es szám nem mindig jelenti azt, hogy kerülendő, hiszen az új növényi alapanyagú műanyagok esetében is a 7-es jelölés használatos, ugyanakkor ebben az esetben a szám mellett megtalálható az AS, ABS és SAN felirat.

 

A BPA mentes cumisüvegek és kulacsok

 

Bár cumisüvegeket nem forgalmazunk, fontosnak tartottuk jelezni, hogy már az igazán kicsiknél is figyelni kell arra, hogy miből készül az a tárolásra használt termék, amiben az innivalót visszük magunkkal. A nagyobb gyerekek és a felnőttek esetében azonban több megoldásunk is van arra, hogy miben érdemes vinni a tisztított vizet vagy egyéb folyadékot az iskolába és a munkahelyre.

 

Termékeinket csakis BPA mentes műanyagból készítik, így ezen kockázattól mentesen élvezhetik a készülékeink adta egészséges vizet. Tároláshoz, illetve magunkkal vihető palack helyettesítésére használják BPA mentes műanyag termékeinket, vagy üvegkulacsainkat, mert ezekkel biztosak lehetnek abban, hogy semmiféle BPA származék visszaoldása nem fog bekövetkezni azalatt az idő alatt, míg használják őket.

 

Termékeink között elérhetőek például az EQUA FLOW 2 in 1 kulacsok, melyek igazán különlegessé teszik az ivás élményét, hiszen kétféle kupakjuknak hála eldönthetjük, hogy éppen vizet innánk belőlük vagy inkább egy smoothie-t és ennek megfelelően variálhatjuk a kupakot a kulacson. A hagyományos kupakon lévő fogantyú segítségével kényelmesen magunkkal vihetjük a kulacsunkat bárhová. A kupakokon felül fontos tulajdonságuk, hogy tökéletesen szivárgás mentes záródást biztosítanak, így nem veszítünk az értékes italunkból és a táskánk sem bánja, ha beletesszük.

BPA mentesen, kevesebb környezetszennyezéssel

 

A kínálatunkban megtalálható BPA mentes és üvegkulacsok gyártója, a myEQUA filozófiája, hogy mentsük meg a környezetünket, mentsük meg az emberi egészséget! Terjesszük azt a nézetet, hogy a könnyen megvásárolható és eldobható PET palackok helyett keressünk olyan víztárolási alternatívát, amely tartósságában, minőségében és hosszú távon az egészségünk megőrzésében is jobban felveszi a versenyt az olcsó PET hulladékokkal szemben. Óvjuk az egészségünket, óvjuk gyermekeink egészségét, neveljük őket környezettudatosságra.

Írja meg véleményét