Milyen tényezők befolyásolják a tisztított víz mennyiségét és minőségét?
Négy tényező befolyása kiemelkedő:
- Nyomás: a szivattyú nélküli berendezések működéséhez a 4 bar az ideális víznyomás, ha ez nem biztosítható, akkor szivattyús gépet alkalmazunk, ahol már az 1 bar hálózati nyomás is elég. A magyarországi vezetékes ivóvíz nyomása változó, nappal 3-5 bar, de éjjel ettől lényegesen magasabb. Bár kirívó esetben már nappal is mértünk 18 bar hálózati víznyomást. A változó nyomáskörülmények és a csapok okozta lökéshullámok miatt minden gépünk elé nyomásszabályzót teszünk, amely védi a gépet és a tulajdonost egyaránt.
- Vízhőmérséklet: 24 Celsius fok az RO-rendszerek számára az ideális vízhőmérséklet. 4°C-ú vízből már csak feleannyit tud a rendszer előállítani, mint 24°C-nál. Az RO-hoz ajánlott legmagasabb vízhőmérséklet 30 C.
- Oldottanyag-tartalom (TDS): Minél magasabb az oldottanyag-tartalom, annál rosszabb a tisztított víz minősége. Ez készülékfajtától, gyakorlatilag az RO-membrántól függ. Napi gyakorlatunk, hogy ha a tisztított víz oldottanyag-tartalma meghaladja a 70 ppm-et, akkor cseréljük a membránt.
- Membrán: A különböző membrántípusoknak különböző jellemzői vannak. Az egyik típus több vizet állít elő, a másik jobban kiszűri a szennyeződéseket, a harmadik a kémiai kopással szemben ellenállóbb, a negyediknek élettartama hosszabb. Mi az GE Water Technologies Osmonics típusú RO-membránjait használjuk, amelyek mind minőségben, mind élettartamban a legjobbak közé tartoznak a világon.