Milyen anyagok oldódnak ki az ásványvizes palackból?

Milyen anyagok oldódnak ki az ásványvizes palackból?

Szinte mindegyik bevásárló lista nélkülözhetetlen eleme a műanyag palackba zárt szén-dioxiddal dúsított ásványvizek, vagy szénsavmentes vizek. Az ember csak leemeli a polcról, beteszi a kosárba, majd megissza abban a hitben, hogy milyen sokat tett az egészségéért. A megfelelő folyadékbevitel nagyon fontos, azonban nem mindegy, hogyan teszünk eleget szervezetünk ezen szükségletének.

Bizonyára már Ön is tudja, hogy a bevásárlóközpontokban és az élelmiszerboltokban kapható ásványvizek PET palackban vannak tárolva. A PET palackok forradalma az 1970-es évek végén kezdődött az üdítőitalok megjelenésével Európában. Magyarországon évente 1,4-1,5 milliárd PET palack kerül forgalomba, ami fejenként 150 palackot jelent.

Miért érdemes kerülni a PET palackokban tárolt vizek fogyasztását?

  • Nagymértékben hozzájárul a környezetszennyezéshez!

Bár a PET palackok elméletileg újrahasznosíthatóak, de Magyarország számos területén nincs lehetőség szelektív hulladékgyűjtésre, sőt sajnos az eredmények is azt mutatják, hogy ahol a feltételek adottak, még ott sem él mindenki ezzel a lehetőséggel. A kimutatások szerint a PET palackok csak 7-8%-a kerül újrafelhasználásra, a maradék nagyobb hányad még mindig a környezetet terheli. Ráadásul egy olyan összetételű anyagról beszélünk, amely nagyon lassan, vagy egyáltalán nem bomlik le a természetben. Ezzel pedig nemcsak élőhelyünk minőségét rontjuk, de az állatvilágot is veszélyeztetjük.

 

  • Nemcsak a környezetre, de az Ön szervezetére is veszélyes lehet!

A PET palackok hő hatására olyan anyagokat bocsájtanak ki, amelyek az ásványvízzel vagy az üdítőitallal oldódva, rendkívül károsak lehetnek az emberi szervezetre. Ha az ásványvíz sok időt tölt ezekben a palackokban, akkor a műanyagból különböző vegyi anyagok kezdenek kioldódni a palack tartalmába. Ilyen eset lehet például, ha a kocsiban felejtjük az üdítőnket, vagy a napon hagyjuk, de még az is rizikós lehet, ha csak sokáig állni hagyjuk a folyadékot a palackokban és ezt követően fogyasztjuk. Arról nem is beszélve, hogy a savas üdítők, vizek még inkább bomlasztják a műanyagüveg összetételét, így felmerül a kérdés: vajon mit iszunk valójában? A műanyag palackok helyett válassza inkább a BPA-mentes kulacsokat, így nem kell azon aggódnia, milyen káros anyagok oldódnak bele a vizébe.

 

  • Hormonok a palackozott vízben?

A frankfurti Goethe Egyetemen végzett kutatások megállapították, hogy ösztrogénhez (női nemi hormon) hasonló anyag oldódik ki a műanyag PET palackból a benne tárolt vízbe. Martin Wagner a kutatás vezetője így fogalmazott: „Ha műanyag palackos vizet iszol, akkor nagy valószínűséggel ösztrogénszerű anyagokat is iszol.” Az ösztrogén jellegű vegyületek az úgynevezett „környezeti hormonok” közé tartoznak, és utánozzák, vagy semlegesítik a szervezet által előállított hormonok hatását.

Mi lehet a megoldás?

A bevásárlóközpontokban található palackozott ásványvizek többsége kamionon érkezik a polcokra. Azonban, mire otthonába kerülne az a bizonyos karton víz, hosszú utat tesz meg az Ön házáig. Raktárakban, vagy éppen udvarokon várakoznak a palackok, hogy aztán az áruházak polcaira kerüljenek. A nyári kánikulák, vagy éppen a tároló részlegek hőmérséklete miatt a palackokból feloldódó anyagok nem feltétlen jelentenek túl sok jót a fogyasztó számára. Ahogy a cikk elején is említettem: minél több ideig tárolódnak ezekben a műanyagokban a vizek, annál több vegyszer oldódik ki belőlük.

Van egy jó hírem! A tiszta és egészséges vizet most egyszerűen otthonában tudhatja bármelyik víztisztító készülékünk segítségével.

Miért tehet nagy előnyre szert, ha otthonában víztisztító készüléket használ?

  • Nem kell többé aggódjon, hogy szervezetébe káros anyagok kerülnek a vízből!
  • A nehéz kartonos vizek cipelése és tárolása a múlté!
  • Többé nem kell lelkiismeret furdalása legyen a környezetszennyezés miatt, hiszen egyenesen a konyhájából érheti el a friss és tiszta vizet!
  • A víztisztító készülékek a legapróbb szennyeződéseket is kivonják a vízből annak érdekében, hogy az Ön számára is könnyedén elérhetővé váljon a tiszta víz!
  • Használatával több tízezreket is spórolhat, így megtakarításai gyarapodhatnak, hiszen a víztisztító rendszerek sokkal gazdaságosabb és olcsóbb megoldást nyújtanak, mint a mindig újra és újra megvásárolandó palackozott vizek!

 

Többé nem kell azon gondolkodjon, hogy vajon mennyi ideig állt a víz műanyagüvegben és milyen káros anyagok oldódhattak ki a palackokból az Ön vizébe!

Vegye kezébe az irányítást és élvezze az ártalmas anyagoktól mentes vizet, egyenes a csapból!

Reméljük hogy segíthettünk abban hogy bővebb képet kapjanak arról, hogy milyen anyagok oldódnak ki az ásványvizes palackokból!

Írja meg véleményét