Mi a coli baktérium és mi az ellenszere?

Mi a coli baktérium és mi az ellenszere?

 

Amennyiben szeretünk kirándulni, sátrazni, utazgatni, az egyik legfontosabb kérdés, ami felmerülhet bennünk, az az ivóvíz minősége, amit a helyszínen fogyaszthatunk.

 

Szerencsénk van, ha van vezetékes ivóvíz, mert az valamennyire biztosíték, hiszen általában jobb, mint a fúrt kút vize, ahol előfordulhat, hogy a felszínről különféle szennyeződések juthatnak az ivóvizünkbe. Ilyen például a coli baktérium, ami az ürülékből kerülhet bele a vízbe. Ebből kifolyólag ott lebeg a kérdés, hogy hogyan akadályozhatjuk meg, hogy coli baktérium jusson a szervezetünkbe, mi az ellenszere?

 

Mi a coli baktérium?

 

A kólibaktérium vagy kólibacilus egy olyan mikroorganizmus, ami az emlősök emésztőrendszerének alsó szakaszában tenyészik. Létezik olyan variánsa, amely hasznos, és olyan, amely például az emberi ételmérgezésért is felelős. A hasznos coli baktériumok a természetes környezetükben nagy jelentőséggel bírnak, hiszen segítik az emésztési folyamatokat, a szerves anyagok lebontását, illetve B és K vitaminokat termelnek. Az ürülékkel távozhat ez a baktérium a szervezetből, és ha nincs megfelelően kezelve, vagy elhelyezve, akkor megfertőzheti a környezet vízkészletét. Ez leginkább a fúrt kút környezetében jelent problémát, hiszen ha nincs bevezetve a vezetékes ivóvíz, akkor a kúttal kell megoldani az ivóvíz vételezését.

 

Milyen betegségekért felelősek?

 

Ha a bélrendszeren kívül telepszik meg az emberi testben a betegség forrása, a coli baktérium, gennyes, gyulladásos folyamatokat okozhat. A hasmenéses bajokat okozó coli baktériumokat ismerhetjük talán a legjobban. Ez a kisgyermekeknél, illetve az idősebbeknél veszélyes is lehet, kiszáradáshoz vezethet.

 

Kezelési módja: sok-sok egészséges folyadék

 

A kiszáradás megelőzésére mindenképp pótoljuk a folyadékot. Igen, de milyen folyadékot? Kerüljük a cukros, a cukros-szénsavas üdítőket, kávét, törekedjünk a megfelelő minőségű ivóvíz fogyasztására. Ahhoz, hogy jó minőségű ivóvízhez jussunk, használjunk házi víztisztító készüléket. A hasmenéssel kiürül a szervezet ásványi anyag tartaléka, amit pótolni kell, különben még több betegséget kaphat el a legyengült szervezet. Az ásványi anyagok pótlásához együnk gyümölcsöt és zöldséget, mivel az innen származó ásványi anyagokat tudja megfelelően hasznosítani a szervezetünk. De vajon van-e mód arra, hogy elkerüljük a fertőzést? Mit lehet tenni?

 

Mi a coli baktérium ellenszere?

 

Több megoldás közül lehet választani. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a coli baktérium ellen, hogy mindig törekedjünk a megfelelő higiéniás viszonyok megteremtésére. Azonban, ha valamilyen rajtunk kívülálló okokból kifolyólag, például nyaralás alkalmával, nincs lehetőség vezetékes ivóvíz használatára és a megfelelő higiénia nem biztosítható a környezetünkben, arra is van ötletünk.

 

Ha csak rövid időre, mondjuk kempingezéshez, kiránduláshoz keres ideális megoldást, használjon LifeStraw® szívószálat, amely az ozmózis elvén szűri meg a vizet, így emberi fogyasztásra alkalmas lesz, könnyen magunkkal vihető, könnyen tisztítható. Csomagolásból kibontva, körülbelül 1000 liter környékén telítődik, kevesebb vizet fog átengedni, onnantól érdemesebb új szívószálat beszerezni.

 

A szívószál nagytestvére a LifeStraw® – kemping vízszűrő, mely a baktériumok minimum 99,9999%-át eltávolítja, emellett hatásos a vírusok és az egysejtűek ellen is, mivel mindkettőnek minimum 99,999%-át eltávolítja a víz tisztítása során. Előnye, hogy kb. 18 000 liter vizet képes megtisztítani és nem igényel sem áramot, sem elemet, de még cserélhető alkatrésze sincs. Óránként 9-12 liter vizet képes megtisztítani, így ha nem csak egy kulacsnyi vizet szeretnénk megtisztítani, hanem nagyobb mennyiséget, arra is van lehetőségünk a kemping vízszűrő segítségével.

 

Írja meg véleményét