Hogyan tartsuk karban kerti medencénk vizét?

Hogyan tartsuk karban kerti medencénk vizét?

 

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha a kertünk megfelelő méretű, és elfér benne egy medence. Forró nyári napokon üdítő frissességet ad, mikor belecsobbanunk, nyakig, akár fejbúbig elmerülve.

 

De felmerül-e a kérdés, hogy vajon milyen kórokozók találhatóak meg a pancsolásra kijelölt medencénkben? Vajon milyen élőlények használják, mikor mi nem látjuk, például madarak, kutya, macska – gondolunk itt akár csak az ivásra. Érdemes gyakran cserélni a vizet, no de az drága megoldás lehet, főleg, mikor vízkorlátozás van érvényben, például 2018 augusztusában, a Dunakanyar körzetében bizony bevezették. Mégis, hogyan tartsuk karban kerti medencénk vizét? Legújabb blogbejegyzésünkben erre a kérdésre keressük a választ.

 

Vízhasználat a különböző méretű medencékhez

 

A kültéri medencék, vagyis a kerti medencék helyének kiválasztása nagyon fontos. Megfelelő tájolás, kerítéstől való távolság, vízvételezési lehetőség meg legyen oldva – ezek mind-mind olyan apróságok, amikkel érdemes foglalkozni. A medencék típusa is sokféle lehet: csempés medencék, felállítható medencék –fémvázas vagy felfújható, zsaluköves fóliás medencék, kész medencék.

 

Mitől függ, hogy mennyi vizet kell felhasználnunk? Természetesen ez függ az űrtartalomtól és hogy milyen gyakran váltogatjuk a medencénk vizét. Mert ha csak egy kis kerti gyerekpancsolóra gondolunk, akkor annak a vizét gyakran szeretnénk cserélni, mert így a tisztítás is megoldott egyszerre. Nagy területű, csempézett falú medencéhez már külön gépészeti megoldások javasoltak.

 

Lehetséges-e, hogy a nagy kapacitású víztisztító berendezésünket igénybe véve töltsük fel a medencét?

 

Ahhoz, hogy fel lehessen tölteni egy medencét, ipari készülékre lenne szükség, mivel a háztartási készülékek erre nem alkalmasak. Ugyanakkor az ipari víztisztító berendezés sem kifejezetten ajánlott erre a célra, mivel a készülékek 1:3 arányban dolgoznak, ennek pedig az a következménye, hogy 3-szor annyi vizet használna fel a víztisztító készülék a medence feltöltéséhez, mint amennyi szükséges. Így tehát a válaszunk az, hogy lehetséges, de nem érdemes.

 

Felmerül a kérdés, hogy ha nem tisztított vízzel töltjük fel a medencét, akkor mi lehet a megoldás ehelyett a víz tisztán tartására?

 

A coli baktériumok lesben állnak

 

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a coli baktériumok egészségkárosító hatásával és kivédéséről. Röviden összefoglalva, a coli baktériumok természetes lelőhelye az emlősök tápcsatornájában található, ahol segítenek lebontani az elfogyasztott élelmiszereket, valamint segítenek különféle vitaminok szintetizálásában is, pl.: K vitamin. Az egészségkárosító hatásuk ott kezdődik, hogy kijutnak a tápcsatornából, megszennyezve a környezetük ivóvizeit, esetleg élelmiszereit. Esetünkben az ivóvíz érdekes, hiszen a tisztított vizünket használjuk a medencék feltöltéséhez. Tehát elvileg egészséges vizet használunk, gyakorlatilag amint belemártózik – akár egy kisgyermek, akiknél a természetes tisztálkodás még csak épp kibontakozóban van – fertőzött lesz a friss, egészséges és megtisztított medence vizünk.

 

Hogyan tartsuk karban kerti medencénk vizét?

 

Amennyiben szeretnénk, hogy medencénk vize tiszta, átlátszó, és baktérium-mentes legyen, úgy kiemelt figyelmet kell fordítani a műveletre. Tehetjük ezt a medencénk vizének folyamatos szűrésével, megtisztításával, forgatásával.

 

Ha a medence pótvíz-ellátását szeretnénk biztosítani, akkor érdemes vízlágyító készüléket választanunk, például a Kétoszlopos iker vízlágyító tökéletes lehet erre a célra, ugyanakkor ez a berendezés is sokkal inkább ipari felhasználásra ajánlott, nem kifejezetten háztartásokba.

Kétoszlopos iker vízlágyító

Ha egyéb felszerelést is szeretne igénybe venni, érdemes megtekinteni UV lámpáinkat, melyekkel elpusztíthatja a medence vizében lévő vírusokat és baktériumokat még csírájukban. Medencék kapcsán népszerűek még szűrőbetéteink, melyek segítségével ki lehet szűrni a szennyeződéseket a vízből.

 

Egyéb megoldásokért kérjük, keressék fel üzletünket, ahol szakembereink hasznos tanácsokkal láthatják el Önöket a víztisztításra vonatkozó kérdések terén.

Írja meg véleményét