Hogyan spóroljon a vízfogyasztáson?

Hogyan spóroljon a vízfogyasztáson?

Világszerte egyre nagyobb kihívást jelent a Föld vízkészletével történő ésszerű gazdálkodás. A klímaváltozás várható hatásaként az eredetileg is egyenlőtlenül eloszló vízkészletek még kevesebb embert fognak tudni kiszolgálni. Tény, hogy a növekvő népesség egyre kisebb hányada jut tiszta ivóvízhez, így mindannyiunk felelőssége, hogy megóvjuk vízkészletünket.

Ennek fényében összegyűjtöttük az otthonok azon helyszíneit, ahol egy kis odafigyeléssel Ön is spórolhat a vízfogyasztáson és ezzel együtt kiadásain is!

Konyha

A konyha a lakás egyik legközpontibb része. Itt készülnek a finomságok, amikor vendéget várunk és itt landolnak az ünnepségek utáni koszos tányérok is.

Íme néhány tipp, hogyan takarékoskodjon a vízzel a konyhában:

 1. Kézi mosogatásnál zárja el a vizet, miközben tisztítja az edényeket!
  TIPP: Mosogasson két fázisban! Először tisztítsa meg az edényeket, majd ezt követően öblítse le őket, így csak a valóban szükséges folyamatoknál használ vizet.
 1. Szereljen a konyhai csapra víztakarékos csapbetétet, amellyel egyszerűen csökkentheti a kifolyó víz mennyiségét.
 2. Ha mosogatógépet használ, válassza az ökoprogram funkciót, így kevesebb vízfelhasználással ugyanolyan szép eredményt érhet el.

Fürdőszoba

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy miért érdemes a hosszas fürdőzés helyett inkább a rövid zuhanyzást választani, amelyet továbbra is javaslunk Önnek. Ekkor sokkal könnyebben tudja szabályozni a kifolyó víz mennyiségét.

 1. Használjon fogmosó poharat, így szintén elkerülheti a felesleges víz elfolyását!
 2. A kézmosóra itt is érdemes felszerelni víztakarékos perlátort, amely finoman csökkenti a használt vizet.
 3. Csöpögő csap esetén, hívjon szakembert! Bár nem tűnik olyan nagy dolgoknak néhány csepp víz, azonban az igazság az, hogy ilyen jellegű karbantartási problémák mellett nemcsak egy-két csepp víz lesz oda használat nélkül.

Mosókonyha

A mosásnál nem kell nagy dolgokra gondolni, ha a vízfogyasztáson szeretne spórolni. Egyszerűen csak ne indítsa el néhány ruhával a gépet, hanem várja meg, míg összegyűlik egy adag. Ha mégsem sikerül, akkor válassza ki mosógépén a félprogramot!

Kert

A nyári időszakban csakugyan megnövekszik a vízfogyasztás, hiszen a nemcsak mi, de kertünk is vízre szomjazik. Azonban itt is jócskán le tud faragni költségein, ha megfogadja a következő néhány tippet!

 1. Ne napközben locsolja meg növényeit, hanem az esti vagy a reggeli órákban. Ezzel a lépéssel elkerülheti a magas párolgást, így a vízveszteséget is.
 2. Gyűjtse az esővizet és, ha lehetősége van rá, locsoljon azzal!
 3. Ha automata öntözőrendszerrel rendelkezik, programozza be úgy, hogy eső esetén, ne locsoljon!

 

Reméljük ezekkel a hasznos tanácsokkal most már Ön is könnyebben fog majd tudni spórolni vízszámláján!

 

Kövessen minket Facebook oldalunkon, ahol elsőként értesülhet a legfrissebb érdekességekről és a páratlan akciókról!

 

Írja meg véleményét