Desztillált víz emberi fogyasztásra, avagy hogyan hat a szervezetünkre?

Desztillált víz emberi fogyasztásra, avagy hogyan hat a szervezetünkre?

 

Felmerülhet a kérdés, hogy mennyire alkalmas a desztillált víz emberi fogyasztásra, hogyan hat az emberi szervezetre? Elő tudjuk-e otthonainkban állítani? Ezekre a kérdésekre keressük a választ mai cikkünkben.

 

Mi az összefüggés a vízkeménység és a desztillált víz között?

 

Már korábbi cikkeinkben foglalkoztunk részletesebben a magyarországi vízkeménység kérdéskörével. A vízben oldott kalcium és magnézium ionok okozzák a vízkeménységet. Ez Magyarország egyes területein hol erősebb, hol gyengébb értéket mutat (német keménységi fok nk0), érdemes kivizsgáltatni, ha módunk van rá. Miért is fontos ez?

 

Vízzel üzemelő háztartási berendezéseink – mosógép, mosogatógép, kávéfőző, stb. – valamint vizes blokkjainkban található berendezések – csapok, zuhanyfejek, bojlerek, stb. – élettartamát nagyban befolyásolja, hogy milyen kemény a víz, amit a hálózati vezetékekből használunk.

 

A desztillált víz nem más, mint az oldott állapotban lévő ionoktól (többek között a kalcium és magnézium ionoktól is) megtisztított víz, így a tisztítás során a víz keménységét is jelentősen csökkenthetjük.

 

Három folyamat: desztilláció, ioncserélés, ozmózis. Ugyanaz? Vagy mégsem?

 

Mindhárom folyamatnak egy a lényege: olyan kiváló minőségű vízhez juttatni a felhasználókat, amihez nem lehet hozzájutni egyszerű vezetékes ivóvíz esetében.

 

Az ioncserélést, mint eljárást leginkább a vízlágyító készülékek használják (vízlágyítási eljárásban van szerepe). Itt egyszerűen megszűrik a vizet a vízkeménységért felelős kalcium és magnézium ionoktól, egy ún. ioncserélő gyanta segítségével.

 

Az ioncserélésnél valamivel összetettebb eljárással tisztítják a vizet az ozmózis elvén működő víztisztító berendezések. Így a mikro- és makro- szennyeződések nagy részétől megszűrik a csapvizet.

 

A desztilláció más néven lepárlás. Amikor vizet forralunk a tűzhelyen és a pára lecsapódik a fedőn, akkor lényegében már desztillált vízhez jutottunk. De lehet-e ezt egyszerűbben, ellenőrzött körülmények között véghez vinni? Igen.

 

A házi desztilláló készülék

 

Ahhoz, hogy egyszerűen, kényelmesen és gyorsan készítsünk otthonunkban desztillált vizet, érdemes beszerezni egy vízdesztillálót. Nagyon sokan tartanak a tűzhelyen forralt víztől, illetve a lecsapódott pára összegyűjtésétől. Ennél a készüléknél csak annyit kell megtennünk, hogy vizet töltünk bele, áram alá helyezzük és a gomb megnyomása után már foglalkozhatunk is mással, mert automatikusan le fog kapcsolni, mikor elkészült.

desztilláló

Desztillált víz emberi fogyasztásra – jó vagy nem?

 

Amennyiben az emberek figyelnek az étkezésre és megfelelő mennyiségben visznek be tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat, a desztillált víz fogyasztása nem károsítja az emberi szervezetet, ellentétben azzal, amit sok helyen lehet olvasni. Sőt kifejezetten előnyös a fogyasztása bizonyos esetekben.

 

Hasznos a desztillált víz abban az esetben, ha szeretnénk megtisztítani a szervezetünket, hiszen képes megszabadítani minket a felhalmozódott salakanyagoktól, a lerakódott ásványi sóktól és a bomlástermékektől. Ennek hatására pedig javulhat a vérkeringésünk, könnyebb lehet a májunk és a vesénk munkája, illetve a porcszöveteket is rugalmasabbá teheti, tehát kijelenthetjük, hogy jó hatással lehet a szervezetünkre. A desztillált víz akár kúraszerű fogyasztása is ajánlott.

 

Előnye továbbá, hogy ha főzésre vagy mondjuk tea készítéshez használjuk, jobban érvényesülnek az ízek, finomabb lesz az étel vagy jobban érezhetjük a tea gyümölcsös ízét, illetve könnyebben ki tudnak oldódni az ásványi anyagok a zöldségekből. Ezen felül a vízlágyítókhoz hasonlóan desztillált vizet használva meghosszabbíthatjuk a háztartási eszközeink élettartamát is, például a kávéfőző vagy párologtató esetében nem kell így tartanunk a vízkő képződéstől sem.

Írja meg véleményét