Betegségeink legnagyobb részét a vegyi szennyezők okozzák

Társadalmunk sok pozitív vívmánya mellett talán sehol sem romlott annyira a helyzet, mint a vizeink minőségének a terén. Környezetünk terhelése, ami felszíni vizeinkben rögtön megjelenik, oly mértékű, hogy nehéz számokkal kifejeznünk. Ha megkíséreljük is, nehéz felismernünk a veszélyt, pedig ma már egészségünk, az életünk ezen múlik.
Pasteur nem is olyan régen mondta: „betegségeink 90 %-át megisszuk”. Ma ezt Amerikában úgy fogalmazzák meg: a halálokok több mint 50%-át a vegyi szennyezők okozzák. (Intergovernmental Forum on Chemical Safety, 1998)

Mindehhez az alábbi kiegészítéseket kell hozzátenni:

  • az átfogóan vizsgált és ismert vegyi anyagok száma alig több mint 2000 (!), de még a kielégítően ismert hatású vegyi anyagok száma sem több mint 60 000;
  • a WHO definíciója szerint minden egyes vegyi anyag potenciális kóroki tényező. Ez azt jelenti, hogy a vegyi anyagok (tételszámuk 13 milliónál több!), mint kóroki tényezők sokszorosan haladják meg az eddig ismert valamennyi emberi megbetegedés ismert kóroki tényezőinek számát.

A leírtak egyértelműen mutatják: ivóvizeink kémiai biztonsága kockázatos. Az ellenőrző hatóságoknak, a környezetvédelmi szerveknek gyakorlatilag nincs ismerete arról, hogy vizeinkben milyen vegyi szennyeződések vannak. Hazai tudósaink ezért minősítették több ízben veszélyesnek a vezetékes víz fogyasztását.
Egészségünk érdeke, hogy önmagunk és családunk biztonságáról megfelelő tisztavíz-forrással minél hamarabb gondoskodjunk.

Írja meg véleményét