A desztillált víz fogyasztása és felhasználása

A desztillált víz fogyasztása és felhasználása

 

Korábban már volt szó arról, hogy mi a desztillált víz hatása a szervezetre. Jelen cikkben arról lesz szó, hogy milyen egyéb területeken lehet használni a desztillált vizet. Vagyis nem csak az emberi közvetlen fogyasztásra gondolunk, hanem a közvetett felhasználásra is.

 

A desztillált víz előállítása

 

A desztilláló készülékkel előállított desztillált víz nem más, mint egyfajta lepárlás. A folyamat során az oldott állapotban lévő ionoktól megtisztított vizet kapjuk végeredményül, vagyis a desztillálás során csökkenthetjük az ionok mennyiségét, így például a vízkeménységért felelős kalcium és magnézium ionokét is.

 

Például tudta-e, hogy amikor vizet forralunk, akár egy fazékban, akár a vízforraló készülékünkben, a készülékek tetején lecsapódó pára tulajdonképpen a desztillált víz? A kérdés csak az, hogy lehet-e ezt egyszerűbben is előállítani? Igen, például az általunk forgalmazott házi vízdesztilláló készülékkel.

 

Vízdesztilláló készülék

 

Nem kell sokat bajlódni a fazekak tetején összegyűjtött desztillált vízcseppekkel, hiszen erre akad egy sokkal megfelelőbb készülék, amivel gyorsan, kényelmesen lehet desztillált vízhez jutni, megfelelő mennyiségben.

 

Megvan az az előnye, hogy nem a tűzhelyen kell forralni, így a felügyeletünk nélkül is elkészül a desztillált víz. A készüléket csak áram alá kell helyezni, feltölteni vízzel a megfelelő szintig, és a gomb megnyomása után már foglalkozhatunk is a soron következő feladatunkkal. A készülék automatikusan lekapcsolódik, mikor elkészül a desztillált vizünk.

desztilláló

Desztillált víz felhasználása egyéb célokra

  1. A desztillált vizet nagyon szívesen alkalmazzák ipari és háztartási célokra is. Ennek nagyon egyszerű okai vannak. Nincs benne olyan szennyeződés, mint például a víz keménységéért felelős kalcium és magnézium ion, ami hosszú távon károsítaná a berendezéseinket. Így például szívesen használjuk otthoni elektromos párologtató készülékekbe, hiszen a száraz levegőt sok esetben csak mesterséges párakeltéssel tudjuk legyőzni. Viszont a csapvíz is tartalmazhat már annyi szennyező anyagot, hogy a készülék nem bírja a strapát, tönkremegy alig pár hetes, jobb eseten hónapos használat során.
  2. Alkalmazzák autók akkumulátorához is. Nyílt cellás akkumulátorok esetén megoldás lehet a desztillált vízzel való utántöltés. Az autók hűtőfolyadékához 70:30 arányban desztillált vizet használnak. Mivel nem tartalmaz sókat, ezért segítségével tehetünk a vízkövesedés ellen.
  3. Pálinka készítés során szintén desztillált vizet használnak. Mivel a friss pálinkának nagyon magas az alkoholtartama, ilyenkor szokás desztillált víz hozzáadásával hígítani.
  4. Gyógyszeripari, kémiai kísérletekkel kapcsolatos, illetve vegyipari felhasználása is gyakori.

 

Mi az előnye a desztillált víz fogyasztásának?

 

Rengeteg olyan cikket is lehet olvasni, ahol pont nem azt hangsúlyozzák ki, mi az előnye a desztillált víz fogyasztásának. Pedig a különféle ionoktól megtisztított víz éppoly jótékonyan hat a szervezetünkre, mint a víztisztítóink által megtisztított friss, finom ízű, egészséges ivóvíz.

 

Kellően hidratál, serkenti az anyagcserét. Ahol nem áll rendelkezésre egészséges ivóvíz, ott remek alternatívát kínál a desztillált víz fogyasztása. Ne féljünk kipróbálni, de figyeljünk a változatos táplálkozásra is egyúttal.

Írja meg véleményét